Nieuws

Jaarlijks aantal gewonden veel hoger dan gedacht.

Jaarlijks aantal gewonden veel hoger dan gedacht. Hersenletsel bij 3200 sporters Hersenschade door een sportongeval blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Afgelopen jaar overkwam het 3200 mensen.

Jaarlijks overlijden zes mensen aan hoofdletsel dat tijdens het sporten is opgelopen. De gevaarlijkste activiteiten zijn paardrijden, wielrennen en voetbal.

 

De gevolgen zijn ernstig. Kinderen die letsel oplopen, kampen veel vaker met depressies en sociale problemen. De schade wordt lang niet altijd meteen herkend, en een ander probleem: bij gevaarlijke sporten als wielrennen draagt lang niet altijd iedereen een helm. 

In totaal raken jaarlijks 76.000 sporters gewond aan het hoofd, waarvan er 14.000 op de spoedeisende hulp belanden. In meer dan drieduizend gevallen gaat het om hersenletsel, van een hersenschudding tot zware kneuzing.

 

 

Herkenning

Een bijkomend probleem is dat hersenletsel tijdens het sporten vaak niet wordt herkend. En hoe langer het duurt voor een gewonde wordt behandeld, hoe ernstiger de gevolgen zijn. Na een hersenschudding houden mensen soms jarenlang moeite met geluiden en licht. Bij een hersenkneuzing kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn. 

Het is zinvol om snel te controleren wat er aan de hand is. Wie buiten bewustzijn is geweest, kan een inwendige bloeding hebben.

« Terug naar overzicht